3 domácí pamlsky bez lepku, které si kočka zamiluje
Uspokojit mlsný kočičí jazýček je někdy pořádně těžký úkol. Zvláště, když se váš chlupáč rozhodne ignorovat všechny zdravé dobroty a tvrdohlavě vyžaduje ty plné chemie, co jste kdysi v záchvatu zoufalství koupili. Co s tím? Zkuste mu pamlsky upéct sami! Nabízíme 5 receptů, ze kterých si vybere i ten nejzhýčkanější kočičák.
Proč domácí pamlsky?
Možná si říkáte, že pečení pamlsků pro kočku je zbytečná ztráta času. Ale než tuhle myšlenku úplně zavrhnete, dejte jí šanci. U domácích dobrot máte vždycky jasno, co se v pamlsku skrývá. Velikostí ho přizpůsobíte mlsné tlamičce a ještě můžete chuť korigovat přesně podle jazýčku svého miláčka.
Navíc pečení pro chlupáče je vážně zábava – recepty jsou úžasně jednoduché, s hrstkou ingrediencí, takže se nemusíte bát, že pamlsky pokazíte. Zvládne je i kuchař-začátečník, pro kterého je představa rozpálené trouby spíše noční můrou (alespoň se přesvědčíte, jak je pečení snadné).
Tak schválně, který z následujících receptů na domácí pamlsky pro kočky zkusíte jako první!
Kuřecí mňamky se špenátem
Pokud dává vaše kočka přednost spíše jinému masíčku, klidně kuře v receptu nahraďte hovězím nebo rybím masem.
Co budete potřebovat:
- 250 gramů kuřecích prsou
- 1 šálek čerstvého špenátu
- 1 šálek jemně drcených ovesných vloček
- 1 vejce
- 1 lžíci sušené šanty kočičí (prodává se i pod názvem „catnip“)
- 1/4 šálku rýžové nebo celozrnné mouky
Jak na to: Maso uvařte v páře doměkka, nechejte zcela vychladnout a nakrájejte na menší kostičky. Poté jej i s ostatními ingrediencemi kromě mouky nasypte do mixéru a rozmixujte (nemusíte na úplnou kaši, stačí, když se ingredience pořádně promíchají a rozmělní). Do směsi v míse přidejte mouku a uhněťte těsto. Z něj pak udělejte menší váleček a odkrajujte kousky (velikost záleží na kočce, ale snažte se o spíše menší dobrůtky). Přeneste na plech s pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů dozlatova.
Tuňákové krutonky
Co budete potřebovat:
- 140 gramů konzervovaného tuňáka (nejlépe ve vlastní šťávě), slitého
- 1 šálek kokosové mouky (případně celozrnné nebo ovesné)
- 1 lžíci olivového oleje
- 1 lžíci sušené šanty kočičí
- 1 vejce
- 2 lžíce vody (případně víc, záleží na druhu mouky)
Jak na to: Troubu předehřejte na 180 stupňů. Suroviny nandejte do mixéru a rozmixujte dohladka. Ze směsi (měla by být trochu sušší) tvarujte krutonky, případně malé kuličky. Ty pak naskládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte dozlatova (podle velikosti krutonků okolo 12 minut). Po vychladnutí je můžete v chladničce uchovávat asi týden.
Žvýkací bonbónky
Co budete potřebovat:
- 120 g kočičí kvalitní konzervy, rozmačkané
- 1/4 šálku nasekané petrželky
- 1 vejce
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce vody
- 1 šálek rýžové mouky
- 1/2 šálku vařené rýže, rozmačkané
- 1 lžíce šanty kočičí (není nutná)
Jak na to: Troubu předehřejte na 160 stupňů. V misce promíchejte kočičí konzervu, vejce, olej, petrželku a vodu. Postupně přidávejte rýžovou mouku a rýži, případně šantu. Pečlivě promíchejte, až vznikne kompaktní hmota. Pekáček vyložte pečicím papírem a hmotu na něj rozprostřete tak, aby byla asi 8 milimetrů silná. Pečte 13 až 15 minut. Poté těsto z trouby vyndejte, nechejte trochu vychladnout a rozkrájejte ho na malé kostičky. Ty pak pečte v troubě ještě dalších 8 minut. Nelekejte se, bonbónky budou stále trochu měkké. Po vychladnutí je můžete v chladničce uchovávat asi týden.
Autor: Květa z Chlupáči.cz
Foto pouze ilustrační: Canva.com